Video about Croatia

'Ode to Joy', the promotional video of the Croatian Tourist Board, won a prestigious travel industry's 'Oscars' award 'Das goldene Stadttor' at the International Tourism Film Festival held on 8 March 2012. The festival is held annually as a part of International Tourism Fair ITB in Berlin. With its impressive visualisation and through the inspiring music narrative led by cellist Ana Rucner, the film highlights the rich cultural, historical and natural heritage of Croatia as well as many Croatian beauties.

croatia.hr
facebook.com/croatia.hr

Kigo sailing boat

Medijski Partneri

Croatia Skipper is a trustable partner of Neventum for hostesses in Croatia. Neventum has more than 12000 suppliers around the world and is present in 146 countries to offer construction and design of stands, catering and hostesses.
Ukoliko želite provesti nezaboravan vikend na jedrilicama uz vrhunsko vodstvo educiranih skippera i na vrhunskim party destinacijama dovoljno je nazvati 051/324 189

Hrvatska – Vrijeme

Vrijeme

Croatia – Photo

Velika rekonstrukcija ACI marine Rovinj

U Rovinju više nikad neće biti isto kao prije. Ne zbog aktualne poslovne drame oko tvornice duhana od koje živi i Rovinj i dobar dio Istre, već zbog ACI marine, koja je, opet uz sponzorsku pomoć te iste tvornice, ovdje ugostila najveće zvijezde match racea i donijela mu dodatnu svjetsku slavu. Njezina vizura postala je sastavni dio Rovinja, čiji izgled, privlačnost i šarm ozbiljno konkuriraju isto tako drevnom Dubrovniku. A ACI marina Rovinj uskoro će sasvim promijeniti lik. Nadzorni odbor ACI-ja upravo je prihvatio idejno rješenje njezina novog izgleda i mi ga sada prvi put iznosimo u javnost.

Dva bazena

Novo obličje marine najbolje se može dočarati s vrha njezina lukobrana, odakle se i Rovinj i cijela marina vide kao na dlanu. Evo nas zato ovdje s idejnim rješenjem u rukama na grotama uz zelenu lanternu na samom ulazu u marinu – s voditeljem ACI-jeve Službe za investicijsko i tekuće održavanje mg. ing. građ. Zoranom Mladenićem i direktorom ACI marine Rovinj mr. sc. Borisom Rivićem.

– Namjera je da temeljitom rekonstrukcijom i u morskom i u kopnenom dijelu ACI marinu Rovinj svim sadržajima prilagodimo suvremenim trendovima nautičkog turizma i pretvorimo je u najviši rang – u marinu s pet sidara, počinje priču Zoran Mladenić.

Ta namjera prije svega proizlazi iz činjenice da je prosječna dužina plovila danas veća nego u vrijeme gradnje ACI marina. Akvatorij marine prvo će se sastojati od dva bazena, većeg i manjeg. U veći bazen privući ćemo prosječno veća plovila, a u manjem ćemo imati jedan plutajući T gat, gdje će se zadržati manja plovila te čarter u sezoni. Bit će to prijelazno razdoblje, za koje očekujemo da će potrajati oko pet godina. Za to vrijeme trebao bi se popuniti plovilima veći bazen pa bismo uklonili T-ponton, tako da bismo i taj prostor počeli popunjavati većim plovilima. U konačnici, marina bi funkcionirala s oko 160 vezova za brodove prosječne duljine 18 metara. Istodobno bismo postigli iskoristivost i apsolutnu sigurnost veza u svakom dijelu i kutku marine – završava morski dio priče Zoran Mladenić.

Idejno rješenje izradila je splitska projektantska tvrtka Obala d.o.o., a kopnenu arhitekturu potpisuje poznati arhitekt Edo Šegvić i tvrtka Prostor – Split. U kopnenom dijelu bio je to doista zahtjevan zadatak. Jer, trebalo je na detaljnim planom (uređenja grada Rovinja) i koncesijom ograničenom prostoru maksimalno funkcionalno rasporediti sve sadržaje što ih treba imati marina s pet sidara.

– A to je puno više i kvalitetnije nego dosad – kaže Mladenić. Pa će tako taj prostor uključivati i komercijalne prostore – urede, trgovine autohtonim proizvodima, trgovine brandiranom robom, drogeriju parfumeriju, salon za masažu, kozmetički salon, trgovinu prehrambenim proizvodima, caffe-lounge, cigar corner, trgovinu nautike… Dakle “one stop shop” destinaciju, odnosno sve ono što možemo ponuditi gostu kako ulaskom u marinu praktički ne bi imao potrebu iz nje izlaziti.

Pogled sa šetnice

Direktor Boris Rivić vrlo dobro zna kako mu diše marina i kako treba disati kada joj se udahne novi život. Najprije, ukratko elaborira novi izgled marine:

– Sve ovo što vidite bit će novo. Odavde pa sve do hotela, završno na sunčalištu otvorenog rovinjskog bazena Delfin, sve se potpuno mijenja, što znači kompletna rekonstrukcija lukobrana i novi obalni zid cijelom dužinom marine, gradnja energetskog kanala i hidrantska mreža, podizanje kote razine platoa marine, kopnena infrastruktura, kompletno novi pontoni, pontonski gatovi i sidreni sustav… Zato će se sadašnjih prosječnih 11 metara dužine plovila u prvoj fazi povećati na 15,6 metara, a nakon pet godina na 18,2 metra. Cijeli maritimni dio produbit će se na 4,5 metara. Predviđena su dva manevarska prostora – za manipulaciju i okretanje plovila, u jednom i drugom bazenu, gdje se dužina veza pojedinog plovila prilagođava svim standardima struke, tj. imat će razmak do susjednog veza – plovilo puta 1,6. To je jako bitno nautičarima. Dakle, nije se išlo maksimiziranju profita, nego ciljano na poboljšanje komoditeta gostiju – objašnjava nam Boris Rivić.

– S novom koncepcijom marine neće se narušiti tranzitni karakter marine jer će se za to moći koristiti T ponton. Treba naglasiti da će nova kopnena infrastruktura povećati širinu, razinu i kvalitetu usluge s ponudom apsolutno svih sadržaja, od nove i veće dizalice veće nosivosti do 30 tona do captain’s, odnosno skipper’s kluba. I hotel Park s pet zvjezdica, koji se također iz temelja obnavlja, i nova ACI marina Rovinj s pet sidara bit će komplementarni. Tim više što nova šetnica, žila kucavica Rovinja, sa znatno proširenim koridorom i biciklističkom stazom prolazi uz hotel Park, a bit će tu i ugostiteljski prostori s terasama. S te šetnice pogled na marinu bit će mnogo ljepši i potpuniji nego s platoa same marine. I to ne samo na jahte, već i na Svetu Eufemiju, cijelu vizuru grada, otok Katarinu, na cijeli akvatorij. Po vizualnom identitetu ACI marina Rovinj bit će broj 1 u Hrvatskoj – apsolutno je siguran direktor Rivić.

A o visini investicije i gospodarskoj isplativosti Zoran Mladenić također sasvim sigurno tvrdi:

– Sadašnja je procjena da visina investicije, zajedno s projektiranjem i radovima, što praktički znači ključ u ruke, iznosi oko 100 milijuna kuna. Uz sadašnju vrijednost ACI marine Rovinj i visinu investicije te uzevši u obzir koncesijsko razdoblje do 2030. godina, studija gospodarske isplativosti izrađena ‘tvrdim’ realnim konzervativnim pristupom bez ‘optimističkih predviđanja’ dala je investiciji apsolutno zeleno svjetlo.

Ambiciozni program

Kada kreću radovi i kada će nova marina zaživjeti?

Upravo je objavljen natječaj za odabir izrađivača projekta. Potom kreće ishođenje lokacijske i građevinske dozvole. Cilj je najkasnije do kolovoza 2016. prikupiti kompletnu dokumentaciju pa odmah nakon prestanka zabrane obavljanja građevinskih radova u turističkoj sezoni, dakle doslovce 15. rujna 2016. “zabiti prvi kramp”.

– Nova marina trebala bi profunkcionirati u sezoni 2017., a idealno bi bilo, i to nam je cilj, da na Uskrs 2017. imamo uporabnu dozvolu – kaže Zoran Mladenić.

Time je ACI sa sadašnjom vrlo ambicioznom upravom napokon krenuo s mrtve točke. U posljednje dvije godine napravljeno je više nego u 20 godina prije. Napokon se gradi nova marina: ACI marina Slano ubrzano napreduje i prve nautičare očekuje već za iduću nautičku sezonu. Pri kraju je temeljita rekonstrukcija ACI marine Pomer, u skladu s cjelovitim planom modernizacije i postizanja jedinstvenog i cjelovitog sadržajnog i vizualnog identiteta. Ove je godine kompletno zamijenjen pontonski i podmorski sidreni sustav zajedno s instalacijama u ACI marini Cres. Uvodi se i red u ugostiteljstvu, tako da bi se do početka iduće nautičke sezone ACI restoranu u marini Milna trebali po istom principu pridružiti i restorani u ACI marinama Pomer, Slano, Korčula, Piškera, Žut i Cres. U tom smislu, u Puli će proraditi i ACI-jev Centar za edukaciju koncesionara u ugostiteljstvu.

Istodobno s kretanjem projekta marine Rovinj s pet sidara intenzivno se radi na idejnom rješenju proširenja, rekonstrukcije i modernizacije ACI marine Opatija.